Vuile stroom

Naast de hoog- en laagfrequente velden, is er nog een “storende”, ziekmakende factor namelijk “vuile stroom”, ook wel “dirty electricity” genoemd. Wanneer je de stroomintensiteit met een oscilloscoop grafisch weergeeft ziet een “schone” sinus van wisselstroom er als volgt uit:

Sinusgolf

Schone” sinus vorm. Bron: Stichting EHS

De golfbeweging is de sterkte van de stroomintensiteit, welke in een mooi sinus-vorm verloopt. De streepjes horizontaal geven de tijd weer in milliseconden (1/1000ste seconde). Per seconde gaat zo’n golf dus wel 50 keer op en neer (50 Hertz). De pieken van deze golven heten pulsen.

Lineaire stroomverbruikers zijn apparaten die stroom afnemen volgens deze sinus-vorm, ze volgen de lijn en verbruiken dus het hele vermogen. Deze elektrische apparaten (stroomverbruikers) veroorzaken geen “vuile stroom”. Ze zijn, net zoals het elektriciteitsnet, redelijk “schoon”.

Niet-lineaire stroomverbruikers zijn elektronische apparaten welke de stroom op een onregelmatige manier uit het net halen. Dat ziet er als volgt uit:

Vuile stroom sinus

Vuile stroom, de sinus vorm heeft scherpe pulsen. Bron: Stichting EHS

Deze niet-lineaire stroomverbruikers volgen niet de lijn van de sinus-vorm (van het net), maar nemen daar hapjes stroom uit waardoor er op het net scherpe, onregelmatige pulsen ontstaan. Dit noemen we vuile stroom en zorgt bij mensen voor klachten.

Voorheen namen de meeste apparaten en lampen op een lineaire manier de stroom af, welke niet schadelijk voor de gezondheid was. Deze apparaten en lampen namen 100% van het vermogen uit het net op (de sinus-vorm).

Tegenwoordig zijn het bijna allemaal niet-lineaire stroomverbruikers, zoals spaarlampen, tl-verlichting, dimmers, transformators, etc. Dit komt omdat deze minder stroom verbruiken en dus zuiniger zijn. Daar zijn ze speciaal voor ontwikkeld. Ze hebben per milliseconde maar een “hapje” nodig uit de sinus-vorm, waardoor deze hoekerig en onregelmatig gaat verlopen in scherpe pulsen.

Dit zorgt voor storing/ruis in het lichaam. Dat komt omdat in de natuur dit soort gepulste elektromagnetische straling niet voorkomt. Er wordt een niet-constant signaal uitgezonden. Het lichaam “kent” deze niet en voelt zich aangevallen, het afweersysteem gaat maar wat doen en raakt op den duur uitgeput, het is dweilen met de kraan open.

Er worden producten aangeboden om de vuile stroom te reduceren maar daar zitten vaak nadelen aan. Het beste is om zo min mogelijk niet-lineaire stroomverbruikers te gebruiken. Ze helemaal uitsluiten is bijna geen optie meer.