Onderkennen van elektrogevoeligheid

In het ontwikkelen van een overgevoeligheid zit een lange opbouwperiode, waarin men niets voelt. Men voelt het ook niet direct en heeft er geen zintuig voor. Mensen bemerken het indirect. Dat kan zich uiten in vermoeidheid of geïrriteerdheid, slecht kunnen concentreren, terugkerende verkoudheden, een verzwakt immuunsysteem. Dit kan geleidelijk erger worden en bijvoorbeeld uitmonden in het vaak hebben van hoofdpijn of misselijkheid. Het lichaam waarschuwt ons. Vaak zit er een lange tijd tussen de blootstelling en het optreden van de klacht zodat men oorzaak en gevolg niet koppelt.

Daarbij komt dat de meeste mensen niet eens weten hoe of wanneer ze worden blootgesteld (door hun eigen apparatuur, van de buren of door zendmasten). Elektrosmog is een verborgen milieuvervuiler. Mensen weten niet op welke plaatsen een hoge veldsterkte heerst: dit kan van de ene op de andere kamer in een huis een factor 10.000 schelen. Het hangt er maar net vanaf of men zich in de hoofdbundel van een GSM/UMTS antenne bevindt. Is de antenne te zien vanuit het huis? Is het glas warmtewerend (dan weert het ook straling)? Zitten er een aantal betonnen muren tussen? Ook de apparatuur in huis speelt een belangrijke rol. Staat het basisstation van de draadloze huistelefoon naast het bed (slecht), of staat het beneden in de woonkamer (beter)? Dat maakt het verschil tussen 1000uW/m2 en 1uW/m2 veldsterkte.

Daar komt bij dat vrijwel niemand zijn moderne apparatuur en het gemak daarvan wil opgeven.

De dokter staat met zijn mond vol tanden

Artsen horen van de Gezondheidsraad dat het allemaal tussen de oren zit en kunnen niet veel anders doen dan elektrogevoeligheidsklachten in het verkeerde vakje te diagnosticeren. Ze hebben veelal geen kennis van begrippen als veldsterkte etc., noch van de vele wetenschappelijke aanwijzingen voor de gezondheidseffecten van elektromagnetische straling. Er wordt dan een diagnose gesteld uit een vakje waar de gezondheidsklachten enigszins inpassen (ME, CVS, fibromyalgie). Of er wordt volledig ontkend dat er sprake is van gezondheidsproblemen. Feit is echter dat het beter met deze mensen gaat op het moment dat ze de elektromagnetische straling verminderen.